Amit mindig megkérdeztek…


 

Van néhány kérdés, amire a legtöbb gyerek kíváncsi. A következő kérdéseket mindig meg szoktátok kérdezni Berg Judittól és Kálmán Annától az író-olvasó találkozók, beszélgetések alkalmával.Ha téged más is érdekelne, írd fel a kérdésedet a hajónaplóba.

 

Fotó: Tyukodi László

Amit mindig megkérdeztek - Berg Judittól

Hány része lesz összesen a Rumininek?

Összesen öt Rumini részt és két kiegészítő kötetet terveztem.

Eddig már megjelent a Rumini, a Rumini Zúzmaragyarmaton, a Rumini és a négy jogar, és a Rumini Datolyaparton, kiegészítő kötetként pedig a Galléros Fecó naplója. Az utolsó résznek Rumini kapitány lesz a címe. A másik kiegészítő kötetnek még nem tudom a címét, annyi biztos, hogy nem napló lesz, de legalább olyan izgalmasra tervezem, mint Fecó naplóját. A Rumini 4 és 5 között fog megjelenni.

 

Mennyi ideig tart egy rész megírása?

Maga az írás is több hónapot vesz igénybe, de a kötet eltervezése, a kalandok kitalálása még sokkal hosszabb ideig tart. Általában hónapokig csak gondolkodom, forgatom magamban az ötleteket, ismerkedem a szereplőkkel azelőtt, hogy egyáltalán nekilátnék az írásnak. Menet közben is néha szünetet kell tartanom, és két-három hétig valami egész mással foglalkozni, mert friss fejjel sokkal jobban megy aztán a munka. Összességében legalább egy év kell ahhoz, hogy összeálljon egy újabb kötet.

Van kedvenc szereplőd? 

Természetesen Rumini az egyik kedvencem, Galléros Fecó pedig a másik. Azt hiszem, ha egérlány lennék, Fecó volna az ideálom. És szeretem egyenként a Szélkirálynő legénységét, még Negró is közel áll a szívemhez. Ezen kívül minden kötetben van néhány különösen kedves szereplőm: Naftalin Rufusz, Ködvitéz, Dori, Pilács, Szimathy Johanna és Omnitudor, Fecó naplójából pedig Doppler Tóni, Kis Üsti, Ivola és Kétix tata. Sőt, be kell vallanom, hogy a gonosz szereplőket is szeretem, íróként nagyon izgalmas belehelyezkedni egy-egy aljas figura bőrébe, és elképzelni, mit gondolhat, csinálhat Félszemű Morti, Jégcsap Hubert uraság, Ákum Vákuum vagy Miszlik Medárd.

Miért nem szerepelnek lányok az első részben?

A Rumini írásakor csak a kalandokra koncentráltam, és valahogy minden szerephez inkább fiú (férfi) karakter illett. Észre se vettem, hogy egyáltalán nincsenek lányok a könyvben. Mivel többen is szóvá tették ezt, elhatároztam, hogy ezentúl a lányokra is jobban figyelek. A következő kötetekben mindig akadnak nagyon jó fej lányszereplők, sőt előbb-utóbb Rumini is találkozni fog egy neki tetsző egérlánnyal.

 

Amit mindig megkérdeztek – Kálmán AnnátólKálmán Anna

Hogyan, milyen technikával készülnek az illusztrációk?

A könyvekben levő képeket ceruzával rajzolom, a borítók pedig akvarell festékkel vannak festve. 

Sokáig tart egy kép megrajzolása?

 Egy egészoldalas kép rajzolása tarthat egy napig is. Egy-egy figura külön viszont sokkal gyorsabban készül, fél óra is elég.

A fekete-fehér vagy a színes képeket szereted jobban?

Mind a kettőt szeretem. Ha sokat csinálok az egyik fajtából, elkezd hiányozni a másik.

Van kedvenc szereplőd?

Rumini és Balikó mindenképpen, és Fecót is nagyon megszerettem, mialatt a naplóját rajzoltuk.

Van kedvenc illusztrációd?

Most Fecó naplójának az illusztrációi a kedvenceim, főleg a büdös szakállas halászok, Maul és Talpas, de Bet Lit és a ripacsok képeit is szeretem.