Kreatív ötletek

Ezen az oldalon gyűjtjük össze az általatok készített és elküldött, Ruminihez kapcsolódó ötleteket.

Kérünk és biztatunk mindenkit, hogy aki alkotott már valamilyen figurát, tárgyat, hajómodellt, küldjön róla egy rövid leírást és fotót, hogy megmutathassuk a többieknek is!

Várjuk ötleteiteket az uzenet@bergjudit.hu címre.

Mézeskalács figurák

 

Kis Petik Klári (9 és fél éves) sütötte ezeket a gyönyörű (és minden bizonnyal finom) mézeskalács figurákat. A Szélkirálynőt, Ruminit és Balikót magokkal, puffasztott rizzsel és aszalt áfonyával díszítette. Ezer szerencse, hogy nem kerültek a mézeskalácsok Ruminék mancsába, mert valószínűleg a fotózást sem érték volna meg! :)

 

Szélkirálynő torta Ruminivel

Egy lelkes anyuka, Kis Petik Katalin készítette ezt zseniálisan gyönyörű, fehércsokis krémmel töltött, piskótából épített és csokimázzal burkolt szülinapi tortát 6 éves Emese lányának. Az árbocrudak okozták a legnagyobb nehézséget, mert a grissini kicsit vékony volt, és azt is szerették volna csokival bevonni. Ráadásul a torta árbocostól nem fért be a hűtőbe...  Az árbockosár fagyitölcsérből készült. Rumini és társai pedig mi másból... marcipánból!

A zsúron persze Ruminis játékokat játszottak a résztvevők! Utolóag is sok szeretettel gratulálunk Emesének és fantasztikusan ügyes anyukájának!

 

Horgolt Rumini

Novák Natália, édesanya saját kező horgolt Ruminit készített a fiainak. a Fantasztikusan jól sikerült egérke amigurumi technikával készült, hajlítható végtagokkal, nyitható hátizsákkal, távcsővel. A pontos készítési leírást Natália blogján olvashatjátok. (Katt ide)

 

 

Szélkirálynő papírból

Bardócz Laci és Sára a nagy nyári melegben papír Szélkirálynőt készített. Nézztek, milyen profin kialakították a tatot és a fedélzetet! És persze Rumini is ott áll a korlát mellett! Szívből gratulálunk és köszönjük a képeket!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gyufa és fogpiszkáló Szélkirálynő

 

Laibl Anna szuper ötletének és munkájának eredménye ez a vidám, gyufaszálakból és fogpiszkálóból készült vitorlás!

 

Kerámia Rumini és Balikó

 

Az Óbudai Nagy László Általános Iskola két alsós tanulójától, Pannától és Natitól kaptam ajándékba ezt a gyönyörűséges szobrocskát. A figurák és a talapzat agyabgól készültek, aztán a lányok kiégették, végül befestették az egérkéket. Gyönyörű szobor lett, nagy örömet szerzett! Köszönöm szépen!

 

Szélkirálynő

A szombathelyi Gothard Jenő Általános Ikola 4. a osztálya fantasztikus Szélkirálynőt készített Verasztóné Tóth Ildikó osztályfőnök segítségével a "Keltsük életre a betűket" pályázatra. Szívből gratulálunk a fantasztikus műalkotáshoz.

A képre kattintva megnézhetitek az osztály beszámolóját, és az oldal alján egy videoklipet is találtok arról, hogy készült a hajó! Érdemes megnézni!

 

Hímzett egérke

A hímzett figurát Biró Eszter készítette. A lyukacsos piros kartonlapra tejeskávé színű fonállal hímezte fel az egérkét, kék keresztszemes öltések adják a keretet. Az elkészült hímzést kék háttérre ragasztotta. Élőben még sokkal szebb! Nagyon köszönöm, Eszter!

 

 

Ruminis kanál

 

Gödön, a Vécsei utcai általános iskolában szívmelengető meglepetéssel vártak a gyerekek: hőre keményedő gyurmából Ruminis díszt készítettek egy kiskanál nyelére. A gyurma nagyon erős, kemény, remekül lehet használni. Rumini alakja pedig igazán élethű lett. Ezzel a kanállal igazán öröm müzlit kanalazni!

 

A Sárkány-szoros sárkánya

A pécsi PTE 1. Sz. Gyakorló Általános Iskola harmadikos tanulói Oszoli Márti tanítónő vezetésével elképesztő háromfejű sárkányokat varázsoltak  kartonból, rongyokból, gyurmából, vécépapírgurigából. Minden gyerek másféle sárkányt készített, de egytől egyig ötletes, jól kidolgozott és félelmetes fenevadak születtek. Nagyon köszönjük!

 A képen látható alkotásokat készítették (balról jobbra):

Bogárdi Bálint, Várbíró Cecília, Komjáti Donát, Szabó Szilvia, Schojonberg Vanja

Albert Balázs,   Barkóczy Ferenc, Dinya Balázs, Honti Karolina, Schmidt Barbara

   

Bötkös Ingrid,      Giesz Zsófi,      Kovács Zsombor,     Szende Szabolcs

Dobra Viktória,       Fenyvesi Karolina,      Pál Adrienn,        Szabadi Hermina

 

Gulyás Bálint, Kászonyi András, Papp Orsolya, Wunderlich Márton

     

    

 

Óriáspolip a Ragacs-tengerről

Ez a félelemetes, vörös óriáspolip Pál Adrienn munkája, aki Pécsett a PTE 1. Sz. Gyakorló Általános Iskola harmadikos tanulója. A polip lufiból készült, de attól még nagyon is ijesztő! Ezek után már biztos, hogy senki se mer majd a Ragacs-tengerre merészkedni!

 

Rumini jelmez

 

Ódor Gergő, aki most harmadikos, Rumini volt a farsangi bálon.

Gratulálunk a nagyszerű jelmezhez! A gyönyörű nagy egérfülek különösen jól sikerültek!

 

Videófelvétel és távcsőkészítés

A Kontyfa utcai általános iskolások sok érdekes tárgyat készítettek a Rumini olvasása közben. Végezetül még egy videófelvételt is összeállítottak, ahol bemutatják a munkáikat, elmesélik a könyvvel kapcsolatos tapasztalataikat.

A képen éppen távcsövek készülnek kartonpapírból és színes lapokból. Aki kíváncsi a videófelvételre is, kattintson ide!

 

Johanna figurával díszített kulcstartó

Beküldte: Réka.

Réka útmutatása a készítéshez: Készítsünk két azonos fejképet és testet, majd fűzzük bele a fémkarikát. Színezzünk ki minden darabot tettszőleges színre. Most a kartondoboz egyik oldalát használva készítsük el ugyanazt a testet és fejet, ez fog tartást adni a figurának. Ragasszuk össze a két fej illetve testdarabot úgy, hogy közéjük kerüljön a kartondobozból kivágott test. Tűvel szúrjuk át a feje egyik felső pontját (ügyelve arra, hogy el ne szakítsuk).
Tipp: ha különlegessé akarod tenni, ne színezd ki, hanem ragasztózd be a kartonpapír-darabot és szórd be apró gyönggyel.

Szuper ötlet ez a kulcstartó! Köszönjük, Réka!

 

 

Négy jogar gyurmából

A képen látható négy jogart színes gyurmából készítette Kenéz Kende (8 éves), Tóth József Iván (7 éves) és Tóth Erik László (2 éves).

A fiúk a lehető legpontosabban lemásolták a Kálmán Anna által rajzolt jogarokat. Igazán jól sikerült megformázni őket, hiszen tökéletesen illeszkednek egymásba! Reméljük, a jogarok egyesített ereje nem dúlja fel újra a békét  aHódszövetség területén!

 

Fekete sirály jelmez

A jelmezt Kanyó Bence készítette, és igazán élethűre sikeredett!

Íme Bence leírása a jelmezkészítésről:

Fölfújtam egy lufit, nagyobbra, mint a fejem. Újságpapírokat összetéptem, beragasztóztam, és rátettem sok-sok rétegben a lufira. Alufólia megmaradt gurigáját a közepénél bevágtuk, abból lett a csőre, amit szintén csirizes újságpapírral ragasztottunk fel. A szem két fél hungarocell gömbből lett. Megvártuk, hogy megszáradjon, majd befestettük. Mindezek után leeresztettük és kivettük a lufit. A maszkot alul kivágtuk, hogy beférjen a fejem és megnéztük, hogy hova esik a szemem és ott megjelöltük, majd kivágtuk. A végén a maszkot lelakkoztam és ráragasztottam a szemöldököt, ami ugyanabból a fekete tollból készült, ami a ruhát is díszíti.
 
Szeretettel mindenkinek: Bence

Gratulálunk az ötlethez és a kivitelezéshez!

 

Ruminis szoba

Az alábbi képeket a Jután lakó Csorba Zsolt és testvére küldte. Nyáron Ruminis szobát álmodtak maguknak, amit anyukájuk segítségével meg is valósítottak.

A falakra Rumini alakját, valamint térképet, hajókat, iránytűt rajzoltak, aztán a gyerekek mindent szépen kiszíneztek. Jól láthatók a Sárkány-szoros környéki víz alatti sziklák, az óriáspolip és a sárkány is!

Köszönjük a képeket és az ötletet!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Posztó egérke

Kellékek: szüre posztó/filc anyag, rózsaszín vagy tetszés szerinti választott színű a füleknek, fonál a farkincának, fagyöngyök a szemeknek, tű, cérna, esetleg ragasztó.

Az egér alapanyaga erős posztó (esetleg filc). Fület és farkat varrtak rá, gyöngyből készültek a szemei, végül pedig egy kis kendőt is köthettek rá a gyerekek - hátha Zúzmaragyarmatra vetődik a kisegér...

 

Készülnek a Ruminis térképek és egerek Telkiben

 

 

 

 

 

 

 

 

Rumini térkép

Kellékek: rajzlap, festék, ecset, filctoll vagy alkoholos filc.

Ez a térkép Telkiben készült egy író-olvasó találkozó köré szervezett kézműveskedésen. A rajzlapokat előre megfestették sárgás-barnás színűre, és amíg jó nedves volt még a lap, meg is gyűrték. Utána megvárták, hogy teljesen megszáradjon. Eztán rajzolták rá a gyerekek a Ruminiből másolt térképet. Olyan jó tapintású, Ruminis hangulatú térképek születtek, hogy Sebestyénnek sincsenek különb darabjai!