Nyereményjáték – A szakadék és Negró órája

A nyereményjáték megfejtését (mindkét feladatét) kérjük, küldjétek el az uzenet@bergjudit.hu címre. Az e-mailbe írjátok bele a rejtvényfejtő nevét és életkorát is. A helyes megfejtést beküldők között Ruminis pólót sorsounk ki. Az üzenet tárgyaként a "Rumini nyereményjáték" jelszót adjátok meg!

Mindenki csak egy e-mailt küldjön! A többször is bejelentkezőket automatikusan kizárjuk a sorsolásból!

Beküldési határidő: 2011. május 1.

 

1. A szakadék

Egy menekülő 40 méter mély szakadék szélére ér. Az üldözői hamarosan beérik, le kell valahogy ereszkednie a mélybe, hogy megmeneküljön. Van nála egy 30 m hosszú kötél és egy kés. Félúton, vagyis 20 méter mélyen van a szakadékban egy párkány, ahol meg tud pihenni. El tudja vágni a kötelet bárhol, tud rá csomót, hurkot kötni (ami nem csökkenti a kötél hosszúságát), de egy megkötött csomót rángatással kioldani nem tud. (Azt tehát nem teheti meg, hogy a szakadék tetején megköti a kötelet, leereszkedik a párkányra, majd egy rántással kioldja a csomót és újra magához veszi a kötelet.) Leugrani, lepottyanni nem lehet. Hogy tud a 30 méteres kötél segítségével mégis leereszkedni a 40 méteres szakadék mélyére?

2. Negró órája

Negró kakukkos órája leesett a falról, és három darabra tört a lapja. A számok összege mindhárom darabon megegyezett. Mely számok voltak az óra törött darabjain?