• strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/llflhi/public_html/rumini.hu/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/llflhi/public_html/rumini.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/llflhi/public_html/rumini.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home/llflhi/public_html/rumini.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/llflhi/public_html/rumini.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/llflhi/public_html/rumini.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/llflhi/public_html/rumini.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.

Rejtvények, feladványok

Galléros Fecó nagyon szereti a fejtörőket. A naplójába fel is jegyzett néhányat. Rumini és Balikó pedig szívesen gondolkozik Fecó feladványain. Igaz, többnyire Rumini szokott rájönni a jó megoldásra.

Ezen az oldalon időről-időre mindig új fejtörőt találtok. Lesznek könnyebbek és nehezebbek, sőt időnként egy-egy igazi „kemény dió” is bekerül majd. Néha több feladatot is kiírunk majd, amire elküldhetitek a megoldásaitokat. Ilyenkor a helyes megfejtők között Ruminis pólót fogunk kisorsolni.

Elsüllyedt hajók

A Tiltott sziget környékén sok hajó süllyedt el az idők során. Egy fiatal remeterák felfedezte, hogy négy hajó pontosan ugyanazon a helyen süllyedt el.

A remeteráknak csak töredékes információi voltak a hajók nevéről, kapitányáról, szállítmányáról és úticéljáról. Ezek alapján meg tudta állapítani, hogy melyik hajó melyik volt. Te ki tudod találni?

1. A remeterák négy hajó talált: az egyiket Vörös Vándornak hívták, volt egy olyan hajó, amin hörcsögök szolgáltak, egy másik hajó kapitányát Vagány Vilmosnak hívták, és volt egy hajó, amely teát szállított Sötétváraljára.
2. A hajón, ami sáfrányt szállított nem hódok és nem szurikáták szolgáltak.
3. Az egyik hajónapló szerint az a hajó, amin hódok szolgáltak aranyat szállított.
4. Volt egy hajó, ami különleges növényeket szállított Pelevárba. Ez a hajó nem a Szent Ilona volt.
5. A Viharkirálynő egy kalózhajó volt, és a kapitányát Fehér Cápának hívták. Ezen a hajón nem szurikáták és nem is hódok szolgáltak.
6. A Csavargón nem hódok és nem ércmanók szolgáltak. A Szent Ilona nem teát szállított és az úticélja nem Datolyapart volt.
7. Vasmarok kapitány hajóján nem ércmanók és nem hörcsögök szolgáltak.

Hajók: Vörös Vándor, Szent Ilona , Viharkirálynő, Csavargó
Legénység: hódok, ércmanók, hörcsögök, szurikáták
Kapitányok: Vasmarok, Fehér Cápa, Vagány Vilmos, Mogorva Hurok
Rakomány: arany, sáfrány, különleges növények, tea
Úticélok: Egérváros, Pelevár, Sötétváralja, Datolyapart

Ki vagyok én?

Egy találós kérdés: etess meg, és élek, itass meg és meghalok. Ki vagyok?

Mi a következő szám?

Rumini a hosszú úton ezt a feladványt találta ki:
Mi lesz a következő szám a sorban?

1
11
21
1211
111221
312211

Ki fejti meg hamarabb a feladványt? Galléros Fecó, Balikó vagy te?

Kinek mennyi a fizetése?

A hajó legénysége sem csak a kalandok miatt szeli a tengert. Ők is kapnak fizetést a munkájukért. A Benignusz nevű vitorlás tisztjei arról beszélgetnek, hogy fiatal korukban ki mennyi fizetséget kapott egy-egy rakomány leszállításárért.
A fizetések ezek voltak: 8, 10, 12, 14 arany. Természetesen a kapitány kereste a legtöbbet. Baldvin többet keresett, mint Barnabás, és a fedélzetmester többet többet keresett, mint Brúnó, a kormányos. Boldizsár nem emlékezett, hogy mennyi volt kezdetben a fizetése. Barnabás, a másodtiszt nem 10 aranyat kapott, és Brúnó sem ennyit kapott.
Meg tudod mondani, hogy ki miként dolgozott és mennyi volt a fizetsége?

Találós kérdés

A hajósinasok a hosszú út alatt találós kérdésekkel is szórakoztatjátok egymást. Ezt ismeritek?

Aki csinálja, annak nincs szüksége rá.
Aki kifizeti, nem használja.
Aki használja, nem látja és nem érzi.
Mi az?

A kívánság teljesítő öv

Egy négszögletes kívánság teljesítő öv, amelyet Rumini a pelevári bazárban vásárolt minden alkalommal, amikor teljesített egy kívánságot fele hosszúságúra és egyharmad szélességűre zsugorodott. Három kívánság után az öv nagysága 4 cm2 lett.
Mekkora volt az eredeti hosszúsága, ha az eredeti szélessége 9 cm volt?

Idegenek fogságában - rejtvény haladóknak

Rumini, Balikó és Galléros Fecó egy ellenséges törzs fogságába esnek. A törzs szabályai szerint csak akkor szabadulhatnak, ha megoldanak egy logikai rejtvényt.
A törzsfőnök elővesz 5 fejkendőt: 2 pirosat és 3 fehéret.
A három egérnek beköti a szemét, sorba állítja őket úgy, hogy a leghátsó látja a két elötte állót, a középső az elsőt, az első egyiküket sem. Mindegyiküknek a fejére tesz egy fejkendőt úgy, hogy a sajátjukat ne láthassák. Ezután a szemükről leveszi a kendőt.
A szabályok szerint bármelyikük megszólalhat elsőnek és tippelhet, hogy az ő fején milyen színű fejkendő van. Ha jól tippel, szabadok, ha nem, mind a hárman fogságba kerülnek.
Miután a törzsfőnök levette a szemükről a kendőt, néhány percig nem szólalt meg senki. Ezután a legelől álló ezt mondta: Az én fejkendőm ...
Milyen szinű volt a fejkendője és miért ő szólalt meg elsőnek?

Lencse és borsó a zsákban

A Szélkirálynő egy kikötőben horgonyoz. Mivel éppen szilveszter van, Ajtony mindenképpen lencselevest akar főzni. A hajón elfogyott a lencse, ezért Ajtony kimegy a piacra.
A piacon egyelten árusnál kapható lencse, egy szegény parasztnál, akinek csak egy zsákja van, és abban az egy zsákban hozott a piacra borsót is és lencsét is úgy, hogy alulra tette a lencsét, majd megkötötte a zsákot, felülre pedig borsót tett. Ajtony is csak 1 zsákot vitt magával.
Hogyan tudják úgy átönteni Ajtony zsákjába a lencsét, hogy ne keveredjen el a borsóval, csak a két zsákot használják közben és mindketten a saját zsákjukkal térjenek haza, de egyik zsák se legyen lyukas?

Négyszögeltű kastély

Egy négyzet alakú szigeten egy négyzet alakú kastély áll. A kastély körül egy négyzetes várárok fut, amely 10 méter széles. A várat ellenséges csapatok támadják, akik egy véletlen számolási hiba miatt csak 9 és fél mérter hosszú létrákat hoztak magukkal. Ha nem szeretnének a portyáról üres kézzel visszatérni mit tegyenek?

A megdézsmált sajt

A Szélkirálynő értékes szállítmányt visz egy távoli kikötőbe: 27 doboz különleges sajtot. A hosszú út alatt Rumini és Balikó nem tudnak ellenállni a kisértésnek, és az egyik doboz sajtot megdézsmálják. Hogy Negró ne vegye észre a turpisságot, gondosan visszacsomagolják a dobozt, hogy ne lehessen tudni, melyikből hiányzik egy kevéske sajt.
De mint mindig, a turpisságok előbb-utóbb kiderülnek. Negró nem akar több dobozt kibontani, mérleg viszont nincs a hajón, amivel megállapíthatná, hogy melyik dobozban van kevesebb sajt. A kikötőben kölcsön kap egy 2 serpenyős mérleget, de csak három mérést enged meg neki a mérleg tulajdnosa.
Sikerül vajon rájönnie, hogy melyik a megdézsmált doboz?